A diozmin növényi flavonoid származék. A flavonoidok a növények (főként gyümölcsök) tápértéket nem jelentő egyes anyagai, amelyek különböző biológiai hatással vannak mind a növényre, mind az azt elfogyasztó szervezetekre. A flavonoidok eredeti feladata a növény védelme különböző sugárzásokkal, növényi kártevőkkel, vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben. Ezt a védő funkciót látják el az élő szervezetben is. Ma már több mint 6000 féle flavonoidot különböztetünk meg. A flavonoidok terápiás hatásának hátterében elsősorban antioxidáns karakterüket feltételezik.

A diozmint a heszperidin átalakításával nyerik, melyet előzőleg a citrusfélék héjából izolálnak. Több, mint 30 éve használják vénatonizáló és érvédő szerként.

A Dimotec hatóanyaga mikronizált diozmin. Terápiás hatását a vénás tónus növelésén és a nyirokkeringés javításán keresztül fejti ki, csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét. A mikronizálás során az eredetileg nagyobb hatóanyag-szemcséket 2 mikron alatti méretűvé alakítják. A mikronizálás növeli a hatóanyag felszívódását, biohasznosulását.